Březen 2011

Slané celozrnné tyčinky s parmazánem

29. března 2011 v 19:00 | Martina |  Slané pečení




Celozrnné slané tyčinky s parmazánem a lněnými semínky (aperitiv)



ingredience :

200 g hladké mouky ( 100 g pšeničné, 50 g špaldové, 50 g pohankové)
1 prášek do pečiva
100 g strouhaného parmazánu
40 g mletých lněných semínek (nebo jiných)
hrst sušené nebo čerstvé bazalky (nasekané najemno)
0,5 dl olivového oleje
1 vejce
2 velké lžíce creme fraiche nebo tučné zakysané smetany

postup :
sypké ingredience smícháme dohromady, poté přidáme celé vajíčko, creme fraiche a olivový olej. Vypracujeme vláčné těsto, které rozválíme na pečícím papíře na placku o síle 2-3 mm. Nakrájíme rádýlkem na tyčinky nebo jiné tvary, fantazii se meze nekladou :) Tyčinky od sebe oddělíme, aby mezi sebou měli mezeru pár mm. Pomužeme si tupým nožem.
Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160oC asi 20 min.

Hodí se jako aperitiv k vínu nebo jen tak když nás honí slaná mlsná :) Jsou tam přece samé dobré věci, takže tenhle hřích je zdraví prospěšný !




Creme brulée, francouzský smetanový dezert

22. března 2011 v 16:59 | Martina |  Sladké pečení
Creme brulée neboli smetanový vanilkový krém s karamelovou krustou

Jestli jste někdy viděli film Amélie z Monmartru, možná si vzpomenete na scénu, ve které Amelie lžičkou rozbíjí karamelovou krustičku svého creme brulé. Přesně takový pocit můžete zažít, když si tuhle francouzskou dobrůtku připravíte sami doma. Příprava není nijak složitá a zvládne ji snad úplně každý.





ingredience :

5 dl sladké smetany 30%
5 čerstvých žloutků
80 g pískového cukru
2 vanilkové lusky
třtinový cukr na závěrečný karamel na povrchu krému

postup:

Smetanu nalijeme do kastrolu, přidáme vnitřek vanilkového lusku i "vypreparovaný" lusk, pomalu přivedeme k mírnému varu. Vaříme asi 3 minuty. Dáváme pozor, aby se smetana nepřipálila a neutekla z hrnce. Připálená smetana bych všechno zkazila. Potom stáhneme ze sporáku, vyndáme lusk a necháme zchladit.
V míse si připravíme žloutky, přidáme k nim pískový cukr a metličkou šleháme tak dlouho (asi 2-3 minuty) až získáme krásně hladký krém. Do tohoto krému pomalu, za stálého míchání metličkou, přidáváme schlazenou smetanu. Nesmí být horká, aby se nesrazily žloutky.
Vzniklý, zatím tekutý krém, nalejeme naběračkou do malých mističek.
Misky dáme na vyšší plech, používám kulatý plech na koláč. Do něj nalejeme horkou vodu asi do výše 2 cm. Dáme do předehřáté trouby a při teplotě 120o C necháme "péct" asi 50 min.
Krém musí ztuhnout do konzistence pudingu, pokud po uplynutí 50 min máme obsah misek stále tekutý, necháme v troubě klidně dalších 20 min. Někdy, když krém ne a ne ztuhnout, zvýším teplotu v troubě na 150o C. Potom už ale musíte hlídat, abyste dílo nezkazili na úplném konci.
Krém nechte vychladnout a dejte do ledničky. Karamelovou krustu dělám až těsně před konzumací, abych dodržela myšlenku tohoto dezertu, tedy spojení studeného krému s horkým karamelem.
Před konzumací na povrch krému nasypejte vrstvičku třtinového cukru a flambovací pistolí cukr zkaramelizujte a vychutnejte si svůj creme brulee jako Amélie :)














tip na závěr : pokud chcete mít creme brulee úplně dokonalý, odstraňte před vložením do trouby z jeho povrchu všechny bublinky (někteří šéfkuchaři jsou na mrtvici když jim tam zůstane jedna jediná bublinka ! :)








Slaný chlebíček se sušenými rajčaty a černými olivami

18. března 2011 v 18:30 | Martina |  Slané pečení





Slaný "chlebíček" se sušenými rajčaty a černými olivami

čas na přípravu 30 - 40 min
pečení 45 min


suroviny :
30 g sušených rajčat
asi 20 vypeckovaných černých oliv
150 g hladké mouky (část obyčejné mouky můžete nahradit žitnou, celozrnnou atd. )
mléko dle potřeby
1 sáček prášku do pečiva
3 vajíčka
1 dl olivového oleje
2 vrchovaté polévkové lžíce crème fraîche nebo zakysané smetany
50 g strouhaného parmazánu
hrst lístků bazalky nebo lžička sušené
sůl, pepř

dle vaší chuti a fantazie můžete přidat hrst slunečnicových nebo dýňových semínek, vyloupaných slaných pistácií nebo nasekaných mandlí.

Nejdříve si uděláme tekutou část. Do velké mísy dáme vajíčka, přidáme olivový olej, crème fraîche a pořádně našleháme metličkou. Přidáme nakrájená sušená rajčata, která nám během přípravy dalších ingrediencí trochu nasáknou a změknou.

V druhé míse smícháme mouku, prášek do pečiva, špetku soli a pepře, vypeckované černé olivy (můžete je nakrájet na menší kousky), parmazán, sušenou nebo nakrájenou čerstvou bazalku (ta je samozřejmě lepší a aromatičtější) a semínka dle své volby.

Do mísy s moukou nalejeme tekutou směs a vařečkou dobře promícháme až vznikne jednolité těsto. Pokud se nám zdá těsto suché, přidáme zakysanou smetanu nebo trochu mléka, v opačném případě mouku. Těsto by mělo být pěkně vláčné. viz první foto

Těsto dáme do formy na biskupský chlebíček a rovnoměrně ho rozprostřeme. Můžeme ještě lehce pokropit povrch těsta olivovým olejem.

Pečeme v předehřáté troubě na 175o C asi 30 min. Potom vršek přikryjeme alobalem a pečeme ještě dalších 15 min.
Doba pečení se může trochu prodloužit. Zkuste špejlí, jestli už je hotovo nebo podle potřeby ještě pár minut přidejte.

Necháme vychladnout a můžeme podávat jako aperitiv nakrájené na menší kousky. Tento chlebík se dá hodně obměňovat a záleží jen na vaší momentální náladě a fantazii co tam dáte. Kdo má se rád stravuje zdravě, může část mouky nahradit např. namletými lněnými semínky pro zvýšení "zdravosti" :) Přidáte tím mimo jiné rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a také OMEGA 3 !


Macarons neboli Makaronky, Mandlové pusinky

17. března 2011 v 16:48 | Martina |  Gourmandise
Mandlové makaronky (francouzské), makronky, mandlové pusinky


K přípravě této malé gurmandýsky potřebujeme :

3 bílky
210 g moučkového cukru
125 g jemně mletých mandlí
30 g pískového cukru

nepovinné : potravinářské barvivo, barva dle uvážení, měla by korespondovat s příchutí hmoty, kterou budeme dvě mandlové pusinky k sobě slepovat.

postup :

Do velké mísy dáme dobře promíchané mleté mandle s moučkovým cukrem.
Tip : Mandle melu na kafemlínku. Ke každé dávce mandlí přidám lžíci moučkového cukru (v rámci množství povolené receptem) , který na sebe z mandlí během mletí váže olej. Bez cukru se na dně mlínku vytváří mazlavá mandlová hmota a mandle se nepomelou tak dobře. Kdo toto nechce podstupovat, koupí si mandle již namleté.
Umleté mandle s cukrem dobře promícháme. Je dobré vše prosýt, abychom neměli hrudky. Pokud chceme mít makaronky barevné, přidáme teď do hmoty vysněnou barvu v prášku (tekutou barvu nakapeme do hotového sněhu).

V čisté nádobě ušleháme tuhý sníh z bílků, který se ani nehne když mísu otočíte dnem vzhůru. Asi po první minutě šlehání začneme přisypávat pískový cukr. Většinou šlehám asi 4-6 minut než je sníh hezky tuhý. Správně vyšlehaný sníh je pro tento recept nesmírně důležitý !

Do mísy s mletými mandlemi a cukrem přidáme ušlehaný sníh a pomalu mícháme, dokud nezískáme hladkou celistvou hmotu.
Tou pak naplníme cukrářský sáček a na připravený plech, na který jsme dali pečící papír, vytvoříme malá kolečka o průměru cca 3 cm. Počítejte s tím, že se trochu zvětší. Pokud nespěcháte, doporučuje se nechat pusinky před vložením do trouby alespoň 30 min zaschnout, ale klidně i déle. Já to většinou nedělám.

Pečeme při 150 stupních 12 minut.

Tip : zjistila jsem, že makaronky mají správný tvar makaronků, tedy mají "nožku", když je dávám do trouby péct vždy na studeném plechu. Když je dám na horký plech (mám totiž jen jeden a nikdy nepeču jen jednu dávku), nikdy pěkně nevyskočí a jsou spíš usušené jako pusinky, ale to u makaronků nechceme! Pokud tedy máte jen jeden plech, je třeba ho mezi jednotlivými várkami vychladit. Dělám to tak, že do plechu naleju vodu s ledem a chvíli počkám. Pak vyleju vodu, utřu a pokračuju v pečení.

Makaronky jsou výborné buď jen tak samotné, nebo je naplním krémem. Krém záleží pouze na vaší fantazii a chutí.

Jedna dobrá a jedna špatná zpráva na závěr.
špatná : není jednoduché makaronky upéct přesně tak jak mají být. Pro bližší představu jak mají vypadat se podívejte třeba na http://www.pierreherme.com/e-gourmandises/familly.cgi?id=29&cwsid=9268ph0A000108ph1987001

dobrá : i když nebudou vypadat jako ty od Pierra, budou vždycky chuťově výborné (teda pokud je úplně nevysušíte a nespálíte :)