Creme brulée, francouzský smetanový dezert

22. března 2011 v 16:59 | Martina |  Sladké pečení
Creme brulée neboli smetanový vanilkový krém s karamelovou krustou

Jestli jste někdy viděli film Amélie z Monmartru, možná si vzpomenete na scénu, ve které Amelie lžičkou rozbíjí karamelovou krustičku svého creme brulé. Přesně takový pocit můžete zažít, když si tuhle francouzskou dobrůtku připravíte sami doma. Příprava není nijak složitá a zvládne ji snad úplně každý.





ingredience :

5 dl sladké smetany 30%
5 čerstvých žloutků
80 g pískového cukru
2 vanilkové lusky
třtinový cukr na závěrečný karamel na povrchu krému

postup:

Smetanu nalijeme do kastrolu, přidáme vnitřek vanilkového lusku i "vypreparovaný" lusk, pomalu přivedeme k mírnému varu. Vaříme asi 3 minuty. Dáváme pozor, aby se smetana nepřipálila a neutekla z hrnce. Připálená smetana bych všechno zkazila. Potom stáhneme ze sporáku, vyndáme lusk a necháme zchladit.
V míse si připravíme žloutky, přidáme k nim pískový cukr a metličkou šleháme tak dlouho (asi 2-3 minuty) až získáme krásně hladký krém. Do tohoto krému pomalu, za stálého míchání metličkou, přidáváme schlazenou smetanu. Nesmí být horká, aby se nesrazily žloutky.
Vzniklý, zatím tekutý krém, nalejeme naběračkou do malých mističek.
Misky dáme na vyšší plech, používám kulatý plech na koláč. Do něj nalejeme horkou vodu asi do výše 2 cm. Dáme do předehřáté trouby a při teplotě 120o C necháme "péct" asi 50 min.
Krém musí ztuhnout do konzistence pudingu, pokud po uplynutí 50 min máme obsah misek stále tekutý, necháme v troubě klidně dalších 20 min. Někdy, když krém ne a ne ztuhnout, zvýším teplotu v troubě na 150o C. Potom už ale musíte hlídat, abyste dílo nezkazili na úplném konci.
Krém nechte vychladnout a dejte do ledničky. Karamelovou krustu dělám až těsně před konzumací, abych dodržela myšlenku tohoto dezertu, tedy spojení studeného krému s horkým karamelem.
Před konzumací na povrch krému nasypejte vrstvičku třtinového cukru a flambovací pistolí cukr zkaramelizujte a vychutnejte si svůj creme brulee jako Amélie :)














tip na závěr : pokud chcete mít creme brulee úplně dokonalý, odstraňte před vložením do trouby z jeho povrchu všechny bublinky (někteří šéfkuchaři jsou na mrtvici když jim tam zůstane jedna jediná bublinka ! :)







 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Jana Jana | E-mail | Web | 20. října 2011 v 17:29 | Reagovat

Zajímavé,dobrou chuť.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama