Macarons neboli Makaronky, Mandlové pusinky

17. března 2011 v 16:48 | Martina |  Gourmandise
Mandlové makaronky (francouzské), makronky, mandlové pusinky


K přípravě této malé gurmandýsky potřebujeme :

3 bílky
210 g moučkového cukru
125 g jemně mletých mandlí
30 g pískového cukru

nepovinné : potravinářské barvivo, barva dle uvážení, měla by korespondovat s příchutí hmoty, kterou budeme dvě mandlové pusinky k sobě slepovat.

postup :

Do velké mísy dáme dobře promíchané mleté mandle s moučkovým cukrem.
Tip : Mandle melu na kafemlínku. Ke každé dávce mandlí přidám lžíci moučkového cukru (v rámci množství povolené receptem) , který na sebe z mandlí během mletí váže olej. Bez cukru se na dně mlínku vytváří mazlavá mandlová hmota a mandle se nepomelou tak dobře. Kdo toto nechce podstupovat, koupí si mandle již namleté.
Umleté mandle s cukrem dobře promícháme. Je dobré vše prosýt, abychom neměli hrudky. Pokud chceme mít makaronky barevné, přidáme teď do hmoty vysněnou barvu v prášku (tekutou barvu nakapeme do hotového sněhu).

V čisté nádobě ušleháme tuhý sníh z bílků, který se ani nehne když mísu otočíte dnem vzhůru. Asi po první minutě šlehání začneme přisypávat pískový cukr. Většinou šlehám asi 4-6 minut než je sníh hezky tuhý. Správně vyšlehaný sníh je pro tento recept nesmírně důležitý !

Do mísy s mletými mandlemi a cukrem přidáme ušlehaný sníh a pomalu mícháme, dokud nezískáme hladkou celistvou hmotu.
Tou pak naplníme cukrářský sáček a na připravený plech, na který jsme dali pečící papír, vytvoříme malá kolečka o průměru cca 3 cm. Počítejte s tím, že se trochu zvětší. Pokud nespěcháte, doporučuje se nechat pusinky před vložením do trouby alespoň 30 min zaschnout, ale klidně i déle. Já to většinou nedělám.

Pečeme při 150 stupních 12 minut.

Tip : zjistila jsem, že makaronky mají správný tvar makaronků, tedy mají "nožku", když je dávám do trouby péct vždy na studeném plechu. Když je dám na horký plech (mám totiž jen jeden a nikdy nepeču jen jednu dávku), nikdy pěkně nevyskočí a jsou spíš usušené jako pusinky, ale to u makaronků nechceme! Pokud tedy máte jen jeden plech, je třeba ho mezi jednotlivými várkami vychladit. Dělám to tak, že do plechu naleju vodu s ledem a chvíli počkám. Pak vyleju vodu, utřu a pokračuju v pečení.

Makaronky jsou výborné buď jen tak samotné, nebo je naplním krémem. Krém záleží pouze na vaší fantazii a chutí.

Jedna dobrá a jedna špatná zpráva na závěr.
špatná : není jednoduché makaronky upéct přesně tak jak mají být. Pro bližší představu jak mají vypadat se podívejte třeba na http://www.pierreherme.com/e-gourmandises/familly.cgi?id=29&cwsid=9268ph0A000108ph1987001

dobrá : i když nebudou vypadat jako ty od Pierra, budou vždycky chuťově výborné (teda pokud je úplně nevysušíte a nespálíte :)




 


Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Veronika Veronika | 21. prosince 2013 v 17:16 | Reagovat

Dobrý den, vždy když peču makronky, tak mi popraskají. Chtěla bych se zeptat, jestli nevíte, čím to může být. Děkuji

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.