Boží milosti nebo boží milostě

14. dubna 2011 v 20:31 | Martina |  Sladké pečení
Boží milosti nebo boží milostě, jak říkávala babička





ingredience :

200 g hladké mouky
lžíce moučkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
2 žloutky
30 g vlahého másla
4 lžíce smetany
1 lžíce rumu nebo 2 lžíce bílého vína
špetka soli
moučkový cukr na závěrečné obalení




postup :

smícháme sypké ingredience, potom přidáme všechny ostatní a vypracujeme hladké vláčné těsto. Doporučuji alespoň 10 min. poctivě těsto vypracovávat, milosti se nám pak svou chutí odmění. Těsto necháme odpočinout alespoň 30 min, ale můžeme i přes noc. Vyválíme tenkou placku a rádýlkem vykrájíme čtverce, obdelníky nebo tvary podle naší fantazie. Uprostřed tvary prořízneme jak je vidět na obrázku, aby se lépe při smažení vytvarovali. Smažíme nejlépe na sádle, másle nebo na slunečnicovém oleji.
Smaží se velmi rychle z obou stran. Raději během smažení nikam neodbíhejte, aby se vám nespálily, byla by to věčná škoda :) Po vytažení z oleje je položte na savý ubrousek, aby přebytečný olej vypil a pak šup s nimi do moučkového cukru. Posypat nebo je rovnou v něm vyválejte, jak kdo chce.

Zkoušela jsem variantu těsta s i bez prášku do pečiva. Bez prášku mi chutnaly víc, byly takové hutnější, s práškem do pečiva zas chutnaly víc mému příteli, byly víc bublinkovaté, nadýchanější, ale smažení nebylo tak "pohodlné", olej hodně pěnil.
Přeji příjemné hnětení, válení, vykrajování, smažení, obalování i ochutnávání.

Pravda, není to zrovna na dietu, ale když jsou ty velikonoce..... :) A pozor, většinou zmizí záhadně rychle !
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama