recept na chleba, Domácí chléb, žitný kváskový chléb, s pekárnou i bez pekárny, Recept na kváskové bagety

11. dubna 2011 v 17:16 | Martina |  Slané pečení
Domácí chléb, žitný kváskový chléb, s pekárnou i bez pekárny
Recept na kváskové bagety




Před pár dny jsem poprvé sáhla po sáčku směsi na Selský chléb z Lidlu a dle návodu jsem připravila těsto upekla a výsledek předčil všechna moje očekávání !
Ale pěkně od začátku....



K tomu, abyste si doma upekli svůj vlastní opravdový chleba nepotřebujete nic, co byste doma neměli, dokonce nepotřebujete ani dnes tolik populární domácí pekárnu. Já ji také nemám. Zaujalo mě, že směs na Selský chléb obsahuje opravdový žitný kvásek, který dělá chleba chlebem ! Takže chlebík, který bude výsledkem vašeho snažení bude takový jaký má chleba opravdu být. Ne takový jaký se dnes běžně prodává v obchodech, tedy hmota bez chuti vyhnaná chemií, připravená převážně z nezdravé bílé mouky, aby cena byla co nejnižší. Není mi úplně jedno co jím a myslím, že tohle je krok správným směrem. Úlně nejlepší by samozřejmě bylo připravit si svůj vlastní kvásek doma, pěkně si ho vymazlit a vypiplat, ale je to trošku časově náročnější a vyžaduje to jisté znalosti, proto si pro začátek vystačím s kváskem již připraveným, sušeným, zamíchaným ve zmíněné směsi.

ingredience :

500 g směsi na Selský nebo slunečnicový chléb z Lidlu
350 ml vlažné vody




Pro ty kteří budou dělat chleba ručně :

Směs smícháme s vlažnou vodou a asi 5 minut pracujeme na těstě vařečkou, aby se vše pěkně spojilo, dala jsem vody o malinko víc než bylo v návodu, protože těsto bylo hodně tuhé a špatně se mi s ním pracovalo. Přidání trochy vody na víc nebyl to pro výsledný chleba vůbec problém.
Pak přikryjte těsto utěrkou a nechte kynout na teplém místě, klidně venku na sluníčku. V návodu píšou 30 min, ale já nechala 60-90 min a myslím, že je to tak lepší. Na chleba se prostě nemá spěchat. Odmění se výtečnou chutí. Když se nám těsto pěkně zvedlo zase na něm zapracujeme chvíli vařečkou, nelekejte se že "spadne". Potom těsto dejte do nádoby ve které budete chleba péct. Já jsem použila formu na biskupský chlebíček. Formu jsem potřela máslem a vysypala moukou. Dejte těsto do formy, pokud k tomu používáte ruce, nezapomeňte si je namočit, těsto se pak na ruce nelepí. Formu s těstem dáme opět kynout na teplé místo, přikryjeme utěrkou. V návodu píšou 45 min. Já nechala 90-120 min. Těsto pěkně vyskočilo až nadzvedlo utěrku :)
Troubu předehřejte na 200o - 220oC a vložte do ní žáruvzdornou nádobku s vodou, to vytvoří v troubě vlhké prostředí a chleba by měl být lepší. Ještě jsem moc nevypozorovale jestli to má nějaký efekt, ale věřím, že ano. Pekaři vědí co dělají :)

Chleba pečeme cca 50-60 min, záleží na druhu trouby a velikosti chleba. Délku pečení si musí každý přizpůsobit svým podmínkám. Nelekejte se když po cca 50 min pečení budete mít kůrku chleba tmavší než jste čekali , budete si možná myslet, že chleba je už spálený, ale není to tak. Vevnitř bude krásně vláčný a kůrka bude křupavá.

Výsledek opravdu lepší než jsem čekala, půlka zmizela jen tak na ochutnávku ještě za tepla !
Kváskový chleba je lépe stravitelný a mnohem zdravější než jeho "vyhonění" rychlobratříčci ze supermarketů :)

Do mouky můžete přidat různá semínka a chleba tím vylepšit a mít ho pokaždé jiný.

S pekárnou : už jsem taky zkoušela, bohužel odpadá to mazlení s těstem, ale na druhou stranu pro ty co mají málo času je to ideální pomocník. Nalejete vlažnou vodu, nasypete směs, nastavíte příslušný program a přijdete cca za 3,5 hodiny k upečenému bochníku. Je možné nechat program běžet přes noc a ráno máte k snídani voňavý chleba. Nevýhodou je, že pekárna během přípravy těsta někdy pípá a míchání těsta je také slyšet, což vás může v noci rušit, zvlášť v malém bytě. Doporučuji tedy pekárnu zavřít někam kde její práce nebude nikoho vyrušovat.

tip : dejte méně vody než říká návod na sáčku, cca 300ml na 500 g směsi, pekárna si s tím poradí. Těsto bude lépe zpracováno a nebude se lepit na stěny pekárny.

závěr : zkusila jsem obé, ale dávám přednost pečení v klasické troubě, mám elektrickou . Mám z ní chleba křupavější a nikdy nespadne (není z něj ušák). Možná proto, že těsto dávám rovnou do trouby již rozehřáté na nějakých 220o , kdežto pekárna se rozehřívá postupně. Osobně preferuji chleba s většími bublinami, tzn. těsto musí být trochu řidší, ale rozhodně to neznamená tekuté ! Pro domácí pekárny se doporučuje dát méně vody právě proto, aby nespadlo. Také ráda nechávám těsto kynout déle než dovoluje program pekárny. Někdy i přes noc 12 hodin. Pekárnu sice můžu vypnout a nechat těsto kynout jak dlouho chci, ale potom, při použití samostatného programu pečení, mi nikdy chleba tak pěkně nekřupal. Moje pekárna nedovoluje přílišné zasahování do programů.

Doba pokročila a už z tohoto těsta peču i bagety bez kvasnic. Můžete se podívat http://mojekuchyne.blog.cz/1110/bagety-z-kvaskoveho-testa







 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 MaikelB MaikelB | E-mail | 16. ledna 2017 v 22:11 | Reagovat

I found this page on 16th place in google's search results. You need some search engine optimization. Many webmasters think that seo is dead in 2017, but it's not true. There is sneaky method to reach google's top 5 that not many people know. Just search for:  pandatsor's tools

2 WaclawZ WaclawZ | E-mail | Web | 30. dubna 2017 v 21:12 | Reagovat

Velmi pěkný blog, těším se na nová pracovní místa

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama