Říjen 2011

Rychlý slaný koláč z listového těsta, pórkový koláč.

20. října 2011 v 12:24 | Martina |  Slané pečení
Rychlý slaný koláč z listového těsta, pórkový koláč.





















ingredience :

listové těsto
1 pórek
100g slaniny
1 cibule
3 vajíčka
mléko
zakysaná smetana
strouhaný sýr
sůl, pepř

postup :
Na pánvi osmahneme cibulku a slaninu, přidáme nakrájený porek a necháme změknout. V misce metličkou smícháme vajíčka, zakysanou smetanu a trochu mléka. Osolíme, opepříme





























Listové těsto dáme na plech, na tvaru nezáleží, a necháme předpéct v troubě asi 5 min na 220 stupňů. Potom na těsto dáme směs z pánve, strouhaný sýr a zalejeme připravenými vajíčky. Zapečeme asi 25mn.

tip : lze přidat také cuketu, mrkev i jinou zeleninu, tuňáka atd. Fantazii a chuti se meze nekladou :)

Recept na domácí bagety, Bagety z kváskového těsta

19. října 2011 v 11:18 | Martina |  Slané pečení

Recept na domácí bagety, Bagety z kváskového těsta :











postup vychází z receptu na kváskový chléb, který jsem uveřejnila v dubnu http://mojekuchyne.blog.cz/1104/domaci-chleb-zitny-kvaskovy-chleb

Už asi půl roku peču jen tímto způsobem svoje vlastní pečivo, vyrobila jsem si i vlastní kvásek, dle receptu, kterých je na internetu spousta.
Postup výroby těsta na bagety:
Hotový kvásek čeká ve sklenici v ledničce. Alespon lžíce kvásku musí ve sklenici zůstat pro příště. Ke zbytku kvásku přidám žitnou mouku, vodu a nechám několik hodin pracovat, poté vrátím do lednice . Těsto na bagety připravuji ve velké míse. Dám do ní hotový kvásek a mouku na kváskový chléb slunečnicový nebo ciabatta (směs z Lidlu), zhruba každých 8 hodin přidám asi třetinu sáčku + vodu a nechám kynout, toto opakuji 2-3x, takže těsto kyne i 24 hodin. Záleží kolik mám času. Pečení chleba a baget je potřeba mít dobře časově rozmyšlené, právě proto, že kvásek ke své práci potřebuje čas. Během kynutí je dobré těsto občas promíchat. Těsto se tím provzdušní, spadne a kynutí pokračuje dál. Před samotným pečením přidávám asi 20% nové mouky, která je novou potravou pro kváskové mikroorganismy přítomné v těstě. To způsobí opětovné kynutí těsta a nemusím přidávat kvasnice.
Velkým pomocníkem je muj kuchyňský robot, který hněte těsto místo mě. Protože pečivo peču pravidelně, bez robota si to už nedokážu představit. Přece jen je to furška těsto řádně prohníst. Moje těsto na bagety je spíše hustší konzistence. S řidším těstem, o jakém píše pan Cuketka, je úplně jiná práce. Každý si musí vyzkoušet co mu vyhovuje a časem se dopracovat ke své ideální bagetě :)
Propracované těsto dám poté do formy na biskupský chlebíček nebo udělám bagety a nechám ještě asi hodinu kynout. Většinou nepřidávám žádné kvasnice, ale už se mi stalo, že těsto málo kynulo. Je to vždy trochu loterie. (pořád mám co zkoumat, i po půl roce, co takto peču) Bagety potom peču na 200 - 220oC asi 20-25 min. K bagetám dávám do trouby ještě hrnek s vodou. Bagety, aby lépe nakynuly, potřebují ze začátku pečení páru. Záleží ale na velikosti, řídím se barvou kůrky. Upečená bageta zní dutě když poklepete. Po rozkrojení těsto uvnitř nesmí lepit. Je krásně nadýchaná. To poznáte. Bagety můžete péct ze směsi na chleba, já preferuji slunečnicový nebo ze směsi na Ciabattu, (ta obsahuje i sušené kvasnice) Kvasnice se snažím omezovat co to jde. Jejich častá konzumace není pro zdraví úplně nejlepší. Kváskové pečivo je pro lidské tělo mnohem zdravější než to co koupíte běžně v obchodě. Na internetu si o tom najdete spoustu informací. Např. na blogu o kvásku, jehož link máte dole. Pro pečení s kváskem je potřeba si trochu něco nastudovat. Kvásek nejsou kvasnice, které nasypete do mouky a za hodinu máte nakynuto a upečeno. Kvásek chce svůj čas a když mu ho dáte, bohatě se vám odmění na chuti a vašem zdraví !

K pečení baget mě inspiroval a nakopnul pan Cuketka http://www.cuketka.cz/?p=2128
Cuketkův postup jsem si postupně přetvořila na svůj kváskový. Bagety takto pečené samozřejmě nejsou identické těm Cuketkovým, ale mě vyhovují lépe.

K výrobě kvásku mě inspiroval tento blog http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:zalozeni_kvasku Tady se dočtete vše o kvásku a o kynutí kváskem. Velmi zajímavé čtení a diskuse, všem, které kváskové bagety zaujaly vřele doporučuji !

tip : do těsta vždy přidávám nějaká semínka, nejčastěji lněná. Někdy přidávám mák, ovesné vločky nebo sušené pšeničné klíčky.

DOBROU CHUŤ




Čokoládový dort

9. října 2011 v 16:47 | Martina |  Sladké pečení
Čokoládový dort




























ingredience :

na těsto :

100 g másla
100 g pískového cukru
6 žloutků
250 g hladké mouky

na čokoládový krém :

250 g hořké čokolády
250 g šlehačky
100 g mléka
25 g másla
1 celé vejce

postup :

Ze všech surovin na těsto vypracujeme hladké pružné těsto a necháme odpočinout v lednici přikryté folií alespoň 1 hodinu.
Potom těsto rozválíme na placku asi 2-3mm silnou a dáme do kulaté formy.























Těsto pečeme v troubě na 160OC asi 10 min. Vytáhneme a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme krém. Máslo, mléko a smetanu dáme do hrnce, pomalu ohříváme, aby se nepřipálilo, až do bodu varu.
Horkou směs nalejeme do skleněné mísy, ve které máme rozlámanou čokoládu. Necháme chvíli roztopit a řádně metličkou promícháme, až vznikne hladký krém.























Potom přidáme celé vejce a dobře promícháme. Krém musí být krásně hladký.
Když máme krém připravený, nalejeme ho na upečené těsto (na povrchu by nemělo být příliš bublin) a dáme do trouby na 220OC na 15 minut.
Podáváme s kopečkem pistáciové zmrzliny.

Tarte Tatin, jabkový koláč vzhůru nohama

6. října 2011 v 11:44 | Martina |  Sladké pečení
Tarte Tatin, jabkový koláč vzhůru nohama :)

Tuhle rychlou sezonní dobrotu jsem objevila teprve včera ! Překvapilo mě, jak je to celé rychlé a jednoduché a právě proto geniální. Spoustu práce a času vám ušetří, když budete mít pánev s odnímatelnou rukojetí.

ingredience :

listové těsto rozválené do kulata
oloupaná jablka rozkrájená na osminky, asi 8 ks
máslo asi 50- 100 gr
krystalový cukr,nejlépe třtinový

postup :

na pánev dáme rozpustit máslo, do kterého postupně nasypeme cukr. Na mírném ohni necháme zkaramelizovat, mícháme. Nesmí se spálit ! Přidáme jablka (případně smícháme s hruškami nebo např. fíky) a necháme lehce bublat, občas promícháme. Jablka pustí šťávu a karamel bude chutnat skvěle. Můžete ještě posypat skořicí, provoní to celou kuchyni. Jakmile jablka lechce změknou, nesmí se rozvařit, stáhneme z plotny a necháme chvilku stát. Připravíme si listové těsto, které položíme přes jablka na pánvi. Okraje upravíme tak, aby jsme měli pěkný tvar koláče, až ho po upečení překlopíme. Těsto nahoře propícháme před pečením vidličkou, aby se nenafouklo. Dáme do rozehřáté trouby, pečeme na 200o C dokud nedostane hezky zlatou barvu, tj. asi 15 min.
Po vytažení z trouby následuje vrcholný moment tohoto receptu, a sice překlopení koláče. Chce to trochu zručnosti, ale není to žádná věda. Dala jsem na pánev talíř s trochu větším průměrem než má pánev, pevně chytila, aby se nevysmeknul a rychlým pohybem otočila. Koláč se překlopí na talíř a je to ! Dobrota je na světě !