Recept na domácí bagety, Bagety z kváskového těsta

19. října 2011 v 11:18 | Martina |  Slané pečení

Recept na domácí bagety, Bagety z kváskového těsta :











postup vychází z receptu na kváskový chléb, který jsem uveřejnila v dubnu http://mojekuchyne.blog.cz/1104/domaci-chleb-zitny-kvaskovy-chleb

Už asi půl roku peču jen tímto způsobem svoje vlastní pečivo, vyrobila jsem si i vlastní kvásek, dle receptu, kterých je na internetu spousta.
Postup výroby těsta na bagety:
Hotový kvásek čeká ve sklenici v ledničce. Alespon lžíce kvásku musí ve sklenici zůstat pro příště. Ke zbytku kvásku přidám žitnou mouku, vodu a nechám několik hodin pracovat, poté vrátím do lednice . Těsto na bagety připravuji ve velké míse. Dám do ní hotový kvásek a mouku na kváskový chléb slunečnicový nebo ciabatta (směs z Lidlu), zhruba každých 8 hodin přidám asi třetinu sáčku + vodu a nechám kynout, toto opakuji 2-3x, takže těsto kyne i 24 hodin. Záleží kolik mám času. Pečení chleba a baget je potřeba mít dobře časově rozmyšlené, právě proto, že kvásek ke své práci potřebuje čas. Během kynutí je dobré těsto občas promíchat. Těsto se tím provzdušní, spadne a kynutí pokračuje dál. Před samotným pečením přidávám asi 20% nové mouky, která je novou potravou pro kváskové mikroorganismy přítomné v těstě. To způsobí opětovné kynutí těsta a nemusím přidávat kvasnice.
Velkým pomocníkem je muj kuchyňský robot, který hněte těsto místo mě. Protože pečivo peču pravidelně, bez robota si to už nedokážu představit. Přece jen je to furška těsto řádně prohníst. Moje těsto na bagety je spíše hustší konzistence. S řidším těstem, o jakém píše pan Cuketka, je úplně jiná práce. Každý si musí vyzkoušet co mu vyhovuje a časem se dopracovat ke své ideální bagetě :)
Propracované těsto dám poté do formy na biskupský chlebíček nebo udělám bagety a nechám ještě asi hodinu kynout. Většinou nepřidávám žádné kvasnice, ale už se mi stalo, že těsto málo kynulo. Je to vždy trochu loterie. (pořád mám co zkoumat, i po půl roce, co takto peču) Bagety potom peču na 200 - 220oC asi 20-25 min. K bagetám dávám do trouby ještě hrnek s vodou. Bagety, aby lépe nakynuly, potřebují ze začátku pečení páru. Záleží ale na velikosti, řídím se barvou kůrky. Upečená bageta zní dutě když poklepete. Po rozkrojení těsto uvnitř nesmí lepit. Je krásně nadýchaná. To poznáte. Bagety můžete péct ze směsi na chleba, já preferuji slunečnicový nebo ze směsi na Ciabattu, (ta obsahuje i sušené kvasnice) Kvasnice se snažím omezovat co to jde. Jejich častá konzumace není pro zdraví úplně nejlepší. Kváskové pečivo je pro lidské tělo mnohem zdravější než to co koupíte běžně v obchodě. Na internetu si o tom najdete spoustu informací. Např. na blogu o kvásku, jehož link máte dole. Pro pečení s kváskem je potřeba si trochu něco nastudovat. Kvásek nejsou kvasnice, které nasypete do mouky a za hodinu máte nakynuto a upečeno. Kvásek chce svůj čas a když mu ho dáte, bohatě se vám odmění na chuti a vašem zdraví !

K pečení baget mě inspiroval a nakopnul pan Cuketka http://www.cuketka.cz/?p=2128
Cuketkův postup jsem si postupně přetvořila na svůj kváskový. Bagety takto pečené samozřejmě nejsou identické těm Cuketkovým, ale mě vyhovují lépe.

K výrobě kvásku mě inspiroval tento blog http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:zalozeni_kvasku Tady se dočtete vše o kvásku a o kynutí kváskem. Velmi zajímavé čtení a diskuse, všem, které kváskové bagety zaujaly vřele doporučuji !

tip : do těsta vždy přidávám nějaká semínka, nejčastěji lněná. Někdy přidávám mák, ovesné vločky nebo sušené pšeničné klíčky.

DOBROU CHUŤ



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 0:35 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama