Tarte Tatin, jabkový koláč vzhůru nohama

6. října 2011 v 11:44 | Martina |  Sladké pečení
Tarte Tatin, jabkový koláč vzhůru nohama :)

Tuhle rychlou sezonní dobrotu jsem objevila teprve včera ! Překvapilo mě, jak je to celé rychlé a jednoduché a právě proto geniální. Spoustu práce a času vám ušetří, když budete mít pánev s odnímatelnou rukojetí.

ingredience :

listové těsto rozválené do kulata
oloupaná jablka rozkrájená na osminky, asi 8 ks
máslo asi 50- 100 gr
krystalový cukr,nejlépe třtinový

postup :

na pánev dáme rozpustit máslo, do kterého postupně nasypeme cukr. Na mírném ohni necháme zkaramelizovat, mícháme. Nesmí se spálit ! Přidáme jablka (případně smícháme s hruškami nebo např. fíky) a necháme lehce bublat, občas promícháme. Jablka pustí šťávu a karamel bude chutnat skvěle. Můžete ještě posypat skořicí, provoní to celou kuchyni. Jakmile jablka lechce změknou, nesmí se rozvařit, stáhneme z plotny a necháme chvilku stát. Připravíme si listové těsto, které položíme přes jablka na pánvi. Okraje upravíme tak, aby jsme měli pěkný tvar koláče, až ho po upečení překlopíme. Těsto nahoře propícháme před pečením vidličkou, aby se nenafouklo. Dáme do rozehřáté trouby, pečeme na 200o C dokud nedostane hezky zlatou barvu, tj. asi 15 min.
Po vytažení z trouby následuje vrcholný moment tohoto receptu, a sice překlopení koláče. Chce to trochu zručnosti, ale není to žádná věda. Dala jsem na pánev talíř s trochu větším průměrem než má pánev, pevně chytila, aby se nevysmeknul a rychlým pohybem otočila. Koláč se překlopí na talíř a je to ! Dobrota je na světě !
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama